Slovenska auto industrija želi prodor u Indiju i Saudijsku Arabiju

Bez autora
Oct 22 2024

Vlada i predstavnici automobilske industrije razgovarali su o izazovima industrije.

Zaključeno je da je sektor u relativno dobrom stanju te su dogovorene mjere koje će mu pomoći da prebrodi potencijalnu krizu i ostvari potreban inovacijski iskorak.

Kako je u izjavi za medije rekao Iztok Seljak, koordinator projekta slovenske automobilske industrije GREMO Mission, na sastanku s premijerom Robertom Golobom i ministarskim timom dogovorena je priprema projekta koji će udvostručiti dogovorena sredstva od 200 milijuna kuna. eura.

Računaju na europska sredstva, pojasnio je i dodao da su dogovorili da će projekt razraditi do kraja godine. Tada bi krenuli u pregovore s Bruxellesom.

Ministar gospodarstva, turizma i sporta Matjaž Han rekao je da je Vlada već donijela odluku o preusmjeravanju dijela kohezijskih sredstava u projekte razvoja naprednih tehnologija. Revizija po resorima bila bi gotova do veljače iduće godine, a prema njegovoj procjeni, od toga bi se moglo prikupiti od 100 do 200 milijuna eura.

Na sastanku su dogovorene i mjere u smjeru geostrateške diverzifikacije slovenske automobilske industrije dobavljača kako bi se smanjila ovisnost o europskim proizvođačima automobila. “Riječ je o zajedničkom strateškom nastupu na tržištu Indije i Saudijske Arabije”, rekao je Seljak.

Među mjerama izdvojili su mjere na području debirokratizacije. Ako dođe do većih padova na tržištu, potrebno je osmisliti fleksibilan instrument čekanja na posao i skraćenog radnog vremena, kazao je Seljak. Han je pritom najavio koordinaciju toga na tjednoj bazi s ciljem da rješenja budu pripremljena što prije i da budu održiva.

Jedan od zaključaka sastanka je i nastavak suradnje u smjeru razvojnih, prodornih, inovativnih projekata, kako bi slovenska automobilska industrija iu narednim godinama bila jedan od vodećih visokotehnoloških sektora, rekli su Han i Seljak.

Prema Seljaku, to što je automobilski sektor u dobrom stanju rezultat je velikih ulaganja i napora u tvrtkama, kao i partnerstva Misije GREMO. „U njemu smo već spomenuli izazove s kojima se danas susrećemo, što znači da imamo strateški instrument na raspolaganju koji jasno ističe potrebna ulaganja u prodorne proizvode, tehnologije, procese, automatizaciju, robotizaciju, digitalizaciju, inovacije i kadrove u kako bi i ubuduće bili u dobrom stanju", rekao je.

Istog je mišljenja i Han, koji je istaknuo važnost povezanosti s misijom GREMO i svijest zemlje da ulaže u automobilsku industriju, odnosno da se u nekoliko godina planiraju ulaganja vrijedna oko 200 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik